5 stjerner, Fantasy/science fiction, Høst og Søn, Klara f. 2003, Øvrige forlag, Ungdomsbøger/Young Adult

The Darkest Minds af Alexandra Bracken

Jeg købte The Darkest Minds på en tidligere ferie i USA, da jeg synes, at plottet lød, som noget lige for mig. Nu rigtig lang tid efter har jeg egentlig fået læst den.

Bogens bagsidetekst:

“When Ruby woke up on her tenth birthday, something about her had changed. Something alarming enough to make her parents lock her in the garage and call the police. Something that got her sent to Thurmond, a brutal government “rehabilitation camp.” She might have survived the mysterious disease that killed most of America’s children, but she and the others emerged with something far worse: frightening abilities they cannot control. Now sixteen, Ruby is one of the dangerous ones. But when the truth about Ruby’s abilities—the truth she’s hidden from everyone, even the camp authorities—comes out, Ruby barely escapes Thurmond with her life. On the run, she joins a group of kids who escaped their own camp: Zu, a young girl haunted by her past; Chubs, a standoffish brainiac; and Liam, their fearless leader, who is falling hard for Ruby. But no matter how much she aches for him, Ruby can’t risk getting close. Not after what happened to her parents. While they journey to find the one safe haven left for kids like them—East River—they must evade their determined pursuers, including an organization that will stop at nothing to use Ruby in their fight against the government. But as they get closer to grasping the things they’ve dreamed of, Ruby will be faced with a terrible choice, one that may mean giving up her only chance at a life worth living.”

Normalt plejer jeg at læse bøger først og så se filmen bagefter, men da jeg så, at The Darkest Minds lå på Viaplay var fristelsen simpelthen for stor og jeg endte med at se den, før jeg nåede at læse bogen. Jeg tror faktisk, at det for mig denne gang, har været en fordel at se filmen først, da det gav mig en bedre forståelse for historien, når nu jeg har læst bogen på engelsk. På den måde havde jeg allerede kendskab til universet. På trods af dette ved jeg, at jeg ikke fik den fulde læseoplevelse i forhold til, hvis jeg havde læst bogen på dansk.

The Darkest Minds er også oversat til dansk ved Høst & Søn. The Darkest Minds er 1. del af en trilogi. På dansk hedder bøgerne: Ond vilje, Mørke minder og Bag horisonten.

Billede af: The Darkest Minds af Alexandra Bracken
The Darkest Minds af Alexandra Bracken

Udover fantasy og romantiske romaner er sci-fi også en genre, som jeg læser meget af og rigtig godt kan lide. Derfor var The Darkest Minds lige noget for mig. Det er en meget dystopisk bog og så er jeg også vild med, at der er de her overnaturlige evner med, som godt kunne minde om superkræfter. Jeg synes, at det er rigtig spændende at læse om, hvordan de forskellige personer bruger deres evner i bogen, eller også hvordan nogle ikke vælger at bruge deres evner. På den anden side vil jeg sige, at jeg ikke fandt disse evner særlig realistiske. Selvom sci-fi ikke nødvendigvis er realistisk, så synes jeg stadig, at et sci-fi univers skal være i en grad, hvor man godt kan forestille sig, at det skete i virkeligheden og det kunne jeg ikke med The Darkest Minds. Hvad er sandsynligheden lige for, at en virus dræber 98% af alle amerikanske børn og så efterlader de resterende børn med superkræfter, som ovenikøbet er forskellige fra person til person?

Noget som også undrede mig meget i løbet af bogen var, hvordan det kun kunne gå udover de amerikanske børn. Jeg kunne ikke lade være med at tænke på verdens nuværende coronavirus, som jo ikke skelner mellem nationalitet. Og derudover syntes jeg også, at baggrunden for hele epidemien, godt kunne være blevet beskrevet noget mere. Jeg manglede lidt en videnskabelig forklaring eller et eller andet som igen, kunne gøre den lidt mere realistisk.

Nu lyder det måske som om, at jeg kun har dårlige ting at sige om The Darkest Minds. Men det er bestemt ikke tilfældet! Bogen har nogle fantastiske karakterer og nogle utrolig gode personbeskrivelser, som virkelig fik mig til at have lyst til at møde personerne i virkeligheden. Jeg elsker Ruby, Liam, Chubs og Suzumes personligheder og det indbyrdes forhold, som de har til hinanden. De er alle fantastiske at læse om og jeg kom virkelig til at holde af dem alle.

På mange måder er The Darkest Minds en typisk sci-fi med hardcore survival vilkår og kampen for magt og overlevelse i et samfund som er brudt sammen. Det syntes jeg var rigtig fedt at læse om og hvis jeg skulle sammenligne med andre sci-fi romaner vil det nok være Den 5. bølge, Divergent og Hunger Games.

The Darkest Minds var spændende hele vejen igennem og der var ikke et tidspunkt, hvor jeg ikke følte mig underholdt. Trods de ting, som jeg kunne ønske bedre, fx omkring det realistiske i universet, så synes jeg at The Darkest Minds er en utrolig god historie. Jeg vil helt klart anbefale den, især til unge. Slutningen af The Darkest Minds overraskede mig meget og jeg glæder mig til at finde ud af, hvor historien videre fører hen.

Billede af: 5 af 6 stjerner /Klara
5 af 6 stjerner /Klara

Forlag: Hyperion
ISBN: 9781368022453
Udgave: 1. udg. 2013
Sider: 488

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

  •   

1 thought on “The Darkest Minds af Alexandra Bracken

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *