4 stjerner, Jentas, Krimi/spænding, Tine f. 1973

Dukkehuset af Matthew Arlidge

Dukkehuset er den tredje bog i Matthew Arlidges thrillerserie om kommissæren Helen Grace og hendes kolleger.

Bogens bagsidetekst:

“En ung kvinde vågner op i en kold, mørk kæder uden nogen anelse om, hvordan hun kom derned, eller hvem hendes kidnapper er. Således begynder hendes værste mareridt.

I nærheden bliver liget af en anden ung kvinde opdaget, hvor hun er blevet begravet på en afsidesliggende strand. Men den døde pige blev aldrig meldt savnet – hendes fremmedgjorte familie havde modtaget regelmæssige beskeder fra hende gennem årene. Nogen har holdt hende i live hinsides graven.

For kommissær Helen Grace er det et skæmmende bevis på, at hun leder efter et monster, som ikke kun er forskruet, men som også er intelligent og opfindsom – et rovdyr, som har slået ihjel før.

Og mens Helen kæmper med et forstå morderens motiv, begynder hun at indse, at hun er i et desperat kapløb mod tiden.”

dukkehuset
Dukkehuset af Matthew Arlidge

Det er helt vildt som jeg i denne tid får udvidet min liste med favorit krimiforfattere. Med Dukkehuset er Matthew Arlidge fluks med på listen, og det uden at jeg har læst de to første bøger i serien om Helen Grace. De to første bøger hedder Okker gokker og Bro bro brille.

Dukkehuset er som skrevet 3. selvstændige bog om Helen Grace. Selve “sagen” i Dukkehuset er en ny historie, som også bliver afsluttet i denne bog. Men som med andre serier, så kender man jo ikke hovedpersonerne så godt, som hvis man har læst serien fra start. I Dukkehuset betyder det ikke noget for handlingen, at man ikke har læst de første og jeg er umiddelbart vild med hovedpersonen Helen Grace, men føler samtidig at jeg mangler lidt mere info om hendes baggrund, som godt kan virke lidt mystisk og måske også barsk? Måske hendes baggrund og personlighed er belyst lidt mere i de første bøger? Jeg kan dog sagtens læse Dukkehuset, uden mere kendskab til Helen. At man ikke kender hver detalje gør måske i virkeligheden Helen til en endnu mere spændende personlighed, en som pirrer ens nysgerrighed. Uanset, så virker Helen for mig ganske troværdig og realistisk.

Jeg kan rigtig godt lide, at Dukkehuset er en krimi, hvor man følger både offeret (det ene af dem), Ruby og efterforskeren Helen Grace. På den måde ser man historien fra begge sider og kan mærke, at uret tikker af sted – eller måske snarere drøner derudad… Det er spændende og skræmmende at følge Ruby. Ruby fremstår som en viljestærk og klog ung kvinde og beskrivelserne  af hendes tid i den mørke kælder er så gode, at man som læser virkelig kan føle den uhyggelige og grusomme situation Ruby er bragt i, og hvor alene og skræmt hun må være. Alle disse billeder er med til at man virkelig får sympati for Ruby, så man sidder med både krydsede fingre og tæer i håbet om, at det lykkes Helen at fange kidnapperen i tide.

Udover at Helen Grace jagter en kidnapper og morder, så handler Dukkehuset også om nogle interne intriger i den afdeling, som Helen arbejder i. Udover Helen, så handler disse intriger om kriminalkommisær Ceri Harwood. Det er meget let at føle antipati mod Ceri, da hendes handlinger virkelig bringer Helen i fedtefadet. Men her synes jeg så, at det er rigtig fedt, at man også får lidt personlig baggrundsviden om Ceri, som måske opbløder den ellers hårde facade lidt. De interne intriger inddrager flere af Helens kolleger i politikorpset og antikorruptionsenheden må inddrages, og det er i sig selv en spændende historie, som jo kan risikere at få store konsekvenser for de involverede og for efterforskningen.

Dukkehuset er velskrevet og rimelig letlæst. Noget der virkelig sætter gang i tempoet i fortællingen er de rigtig mange, korte kapitler. Der er 142 kapitler på 351 sider – en del af disse kapitler slutter med en cliffhanger, så man selvfølgelig bliver nødt til at læse videre.

Dukkehuset er en mørk og uhyggelig thriller, som fangede fra side 1. Selvom jeg hele tiden troede, at jeg “selvfølgelig” vidste, hvem skurken var – så blev jeg overrasket, hver gang historien tog en ny drejning. Og nej! jeg gættede aldrig rigtigt – så Dukkehuset holdt mig fanget til sidste side.

⭐⭐⭐⭐ af 5 /Tine

Forlag: Jentas
ISBN: 9788742600214
Udgave: 1. udg. 10.03.2018
Originaltitel: The Doll’s House
Oversætter: Stig W. Jørgensen
Sider: 351

5 thoughts on “Dukkehuset af Matthew Arlidge

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *