5 stjerner, Forlaget Aronsen, Krimi/spænding, Tine f. 1973

Jeg lader dig gå af Clare Mackintosh

Jeg lader dig gå er Clare Mackintosh’s debutroman. De efterfølgende hedder Jeg ser dig og Lad mig dø. Bøgerne er ikke en serie, og kan derfor læses selvstændigt. Alle bøger er i samme genre det vil sige psykologiske thrillers i domestic noir-genren.

Forlagets beskrivelse:

“En tragisk ulykke. Det hele skete så hurtigt. Hun kunne ikke have forhindret det. Kunne hun? På et sekund er Jenna Grays verden blevet til et mareridt. Hendes eneste håb for at komme videre er at efterlade alt hun kender, og starte på en frisk.

Desperat efter at flygte flytter Jenna til en isoleret hytte på den walisiske kyst, men hun hjemsøges af frygt, sorg og minder om en forfærdelig aften i november, som ændrede hendes liv for evigt. Langsomt begynder Jenna at skimte muligheden for lykke i fremtiden. Men hendes fortid er ved at indhente hende, og konsekvenserne vil være ødelæggende…”

Jeg lader dig gå af Clare Mackintosh
Jeg lader dig gå af Clare Mackintosh

Jeg lader dig gå er en fortælling med flere tråde, og i starten havde jeg nok lidt svært ved at holde styr på den. Hovedårsagen er nok, at historien bliver fortalt af flere jeg-fortællere og fortællere, der fortæller som 3. person. De skiftende synsvinkler forvirrede mig som sagt lidt, men når først personerne er på plads – og der er faktisk slet ikke vildt mange, så glider fortællingen ganske let. Jeg lader dig gå fangede derefter hurtigt. Det er en (i hvert fald for mig) ganske overraskende psykologisk thriller. Bogen er som de næste to bøger af forfatteren meget velskrevet og samtidig letlæst.

Jeg skrev dette, i min anmeldelse af Lad mig dø – og det er præcis sådan, jeg også har det med Jeg lader dig gå: “Starten af bogen kan godt føles lidt langsom, men da historien først er kommet i gang er der flere overraskelser/twists. Jeg kan godt være i tvivl om jeg missede noget undervejs – men jeg tror det ikke. Men hold op hvor føler jeg mig en smule dum, nu hvor den rette sammenhæng er gået op for mig. Vi følger på skift flere fortællere, så “sagen” bliver belyst fra flere sider. Det giver fortællingen en god dymanik – men ikke mindst er det her, jeg blev ganske overrasket – men jeg skulle måske have tænkt mig om. For mig var slutningen også en overraskelse – og det er bestemt et hit.”

Som skrevet, så har Jeg lader dig gå et forholdsvist smalt persongalleri. Det synes jeg tit gør sig gældende for domestic noir-genren. Det gør det let at holde fokus på de vigtigste personer – og ikke mindst, så har man mulighed for at lære hovedpersonerne rimelig godt at kende. Clare Mackintoshs personskildringer er rigtig gode. Jeg synes rigtig godt om Jenna og beskrivelsen af, hvordan hun gerne vil (føler sig tvunget til at) leve i ensomhed – og slet ikke har brug for en masse materielle ting. Det er også skønt og ganske realistisk at høre hendes tanker om, at hun faktisk kan mere end hun tror – og at hun er stolt af det. Jeg synes, at man får et ret godt billede af hendes personlighed.

Jeg lader dig gå er en barsk historie – og under overfladen bliver den bestemt ikke bedre. Hemmeligheder kan dække over mange ting – men jeg tænker, at de fleste vil blive lige så overraskede som jeg, når den rette sammenhæng går op for dem.

Jeg har åbenbart været ret forvirret – så jeg var sikker på, at jeg ikke havde læst Jeg lader dig gå tidligere. Da jeg åbnede den kunne jeg dog se, at det ikke var tilfældet – og jeg har også skrevet i en tidligere anmeldelse, at jeg har læst den for længe siden. MEN det gør ikke noget. Selvom jeg ikke særlig tit genlæser bøger, så var det en fornøjelse at læse Jeg lader dig gå igen, og det var lige før, at jeg blev lige så overrasket denne gang.

5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Forlaget Aronsen
ISBN: 9788793338289
Udgave: 3. udg. 2018
Originaltitel: I Let You Go
Oversætter: Christian Bundegaard og Anette Broberg Knudsen
Sider: 430
___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

4 thoughts on “Jeg lader dig gå af Clare Mackintosh

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *