5 stjerner, Børnebøger, Forlaget Elysion, Tine f. 1973

Tæt på 5-6 af Per Østergaard

Letlæsningsserien Tæt på er skrevet af Per Østergaard. Serien består indtil videre af seks fagbøger til begynderlæserne.

Monster truck
Rodeo
Fregat-fugl
Kajak
Vandrefalk
Bomuldshund

Jeg har her læst og anmeldt de to nyeste bøger i serien; Vandrefalk og Bomuldshund. Anmeldelser af de første fire bøger kan læses via de ovenstående titler.

Bøgernes bagsidetekster:

Vandrefalk: “Vandre-falken er en rovfugl. Den spiser kød. Den er verdens hurtigste dyr. Den dykker efter sit bytte fra stor højde.” 

Bomuldshund: “Bomulds-hunden stammer fra en ø ud for Afrika. Hunden elsker at lege. Den kaldes en cirkus-hund.”

Tæt på 5-6: Vandrefalken og Bomuldshunden af Per Østergaard
Tæt på 5-6: Vandrefalk og Bomuldshund af Per Østergaard

Alle bøgerne i serien har et lixtal på 9 og bortset fra en enkelt et lettal på 17. På bøgerne står der, at det er niveau 1 – for børn på 6-8 år. Jeg er helt enig i, at teksten sagtens kan formidles til aldersgruppen, men skal bøgerne bruges til selvlæsning, så skal de læses af læsere, som har rimelig fat i læsningen, da bøgerne trods de hjælpende illustrationer ikke hører til blandt de letteste selvlæsningsbøger. De hører dog til i den lettere ende af fagbøger for børn.

Til Vandrefalk og Bomuldshund findes der, som til de øvrige i serien, gratis opgaver på forlagets hjemmeside. For disse synes jeg også, at det gør sig gældende, at de egner sig bedst til de læsere, som har rimelig fat i læsning og skrivning – især hvis opgaverne skal løses på egen hånd.

Begge bøger er skrevet med en forholdsvis stor og læsevenlig skrift. Teksten er skrevet med enkle korte sætninger, og kun få ord er på mere end to stavelser. I bøgerne findes en overskuelig indholdsfortegnelse, hvor kan se, at bøgerne er inddelt i korte kapitler på blot to sider hver.

Opslag i Vandrefalk af Per Østergaard
Opslag i Vandrefalk af Per Østergaard

Vandrefalk og Bomuldshund har begge har fine farvefotos, som passer fint til teksten i bøgerne. Fotografierne supplerer teksten rigtig godt og de vil også kunne hjælpe læseren godt på vej, da der er gode forklarende tekster ved fotografierne.

En ting der også supplerer teksten fint er det  små bokse, som er nederst på hver anden side, de indeholder forskellige spændende oplysninger, som fx være fakta – eller “Et svært ord”. Boksene giver en rigtig fin afveksling, og supplerer som sagt teksten fint.

Opslag i Bomuldshund af Per Østergaard
Opslag i Bomuldshund af Per Østergaard

Som jeg har fremhævet i de forrige anmeldelser, så må jeg gøre det igen: bagerst i bøgerne er en liste med “Stikord” – som fungerer, som det vi voksne sikkert vil kalde et register. Det er en super ide, og en fin måde at lære nye læsere at bruge et register på. Sammen med indholdfortegnelsen får man et godt overblik over, hvad man kan forvente af bøgerne.

Bøger om dyr, uanset om det er skøn- eller faglitteratur er næsten altid populære ved børn – og det tænker jeg også at Vandrefalk og Bomuldshund bliver. Bøgerne henvender sig til begge køn – og er en rigtig introduktion til brug af fagbøger. Bøgerne kan bruges både til lystlæsning, læsetræning og til de første emneopgaver i skolen.

5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine

Vandrefalk
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788772145549
Udgave: 1. udg. 23.04.2019
Sider: 22

Bomuldshund
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788772145556
Udgave: 1. udg. 23.04.2019
Sider: 22

2 thoughts on “Tæt på 5-6 af Per Østergaard

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *