Alt det andet, Bedste læseoplevelser, Cicero, Gutkind Forlag, Modtryk, Palatium Books, Politikens Forlag

Mine bedste læseoplevelser i 2021

[reklame – indeholder anmeldereksemplarer]

Godt nytår til jer alle.

Sidste år skrev jeg “2020 var et år, hvor der på grund af corona, nedlukninger og isolation blev ekstra tid til at fordybe sig i blandt andet bøger – men alligevel lykkedes det mig ikke, at få læst så meget som de foregående år”. Desværre var 2021 jo næsten lige så ramt af corona… Nu må det godt snart blive bedre, ikke?

I 2021 fik jeg læst lidt mere end året før; 132+ bøger. + står for en del letlæsningsbøger og lidt billedbøger, som jeg ikke har talt med. Men desværre fik jeg skrevet færre anmeldelser, det blev kun til 101. Jeg vidste det dog godt, da jeg kom ind i en periode (som jeg stadig ikke er nået helt ud af), hvor jeg har haft svært ved at få skrevet noget.

Klara og Daniel har også skrevet et par anmeldelser, men jo ældre de bliver, er der andet der trækker mere, og sådan skal det jo være. Derimod har bloggen haft besøg af flere gæstebloggere, der til sammen har skrevet 16 anmeldelser.

Præcis som i de foregående år, har jeg læst nogle skønne bøger – der har også været bøger imellem, som ikke lige var mig. Men så er de måske et hit for andre, heldigvis har vi ikke samme smag for bøger – og der er noget for alle.

I år har jeg valgt 5 bøger, som jeg vil fremhæve som nogle af mine bedste læseoplevelser. De fire af bøgerne har jeg givet 6 stjerner – og ud af alle de bøger, som jeg fik læst, så er de faktisk de eneste, som jeg har givet topkarakter. Derudover har jeg valgt en enkelt, som jeg gav 5 stjerner, det er den, som står tydeligst for mig blandt disse. Jeg læste dog en del andre gode bøger, som jeg også har givet 5 stjerner – se dem her.

Rækkefølgen af de nævnte bøger er fuldstændig tilfældig. Det er fem meget forskellige bøger, og jeg synes ikke, at de på nogen måde kan sammenlignes, og jeg kan ikke sige, at en er bedre end de andre.

Billede af: Mine bedste læseoplevelser i 2021
Mine bedste læseoplevelser i 2021

Opløst af Sara Blædel og Mads Peder Nordbo

Opløst er den første krimi Sara Blædel og Mads Peder Nordbo har skrevet sammen. Jeg har hørt, at det heldigvis ikke er den sidste. Sara Blædel har skrevet 11 krimier i serien om Louise Rick + trilogien om Bedemandens datter. Mads Peder Nordbo har skrevet en arctic noir-trilogi, der foregår på Grønland. I 2017 var den første bog i trilogien Pigen uden hud (1) blandt mine favoritter – og i 2019 var Kvinden med dødsmasken (3) på listen.

Jeg er vild med krimiplottet, som er afsindigt spændende – og barskt. Det er et hårrejsende vild historie – som godt kan være lidt svær at forestille sig i “fredelige lille Danmark”. Tænk – hvis der skete noget lignende i virkeligheden… Det er en nervepirrende historie – hvem kommer først…? Beklager, at jeg ikke skriver mere, men jeg vil ikke spoile.

Opløst byder på en del emner udover krimidelen. De vigtigste for mig er religion, kristendom/islam, præster – og hvordan de selv udøver og praktiserer deres tro, ambitioner, kollega- og ikke mindst familierelationer.

Forlag: Politikens forlag
ISBN: 9788740066951
Udgave: 1. udg. 2021
Sider: 329


Et andet os af Kirsten Hesketh

Et andet os er Kirsten Heskeths debutroman. Kirsten Hesketh har fået inspiration til bogen, efter at hendes 10-årige søn blev diagnosticeret med mildt Asperger-syndrom. Bogen handler om, hvordan sådan en diagnose kan have indvirkning på familien og ægteskabet.

Hvis man ikke ved, hvordan det kan påvirke en familie, at have et barn med en autisme-diagnose, så er Kirsten Hesketh god til at beskrive det: ‘Chokolademælken dryppede fra hans ske, og Jack tørrede det op med ærmet på sin sweatshirt. “Mor, hvorfor er den mand så grim?”‘ (s. 5). Kender man ikke nogen børn med autisme, så kan man let komme til at tænke, at et barn på Jacks alder, skulle vide bedre og tie stille. Men sådan fungerer livet ikke altid.

Et andet os er en fortælling om, hvordan en diagnose som autisme kan forandre livet – og samtidig en fortælling om, at det måske var ændret alligevel? Vi hører om både omgivelsernes reaktioner på en diagnose – men også om fordomme og forventninger. Bogen kommer også ind på, hvor svært og samtidigt, hvor vigtigt det er, at alle børn i en familie føler sig set og hørt. At der er overskud til alle – og at alle bliver husket.

Bogen er fyldt med skønne og tankevækkende scener/citater. Nogle er humoristiske, som fx. En tanke fra en trampolinpark: “Og hvad så, hvis jeg lignede en hafferlaf på stoffer? Det her var sjovt!” (s. 67). Og de mere alvorlige: “Vi var ikke ved at drukne, vi kæmpede bare imod stærk strøm.” (s. 223). “Det  hele var pludseligt blevet krystalklar. Det var ligesom dengang, jeg tog læsebriller på for første gang; først da alt stod skarpt, indså jeg, hvor sløret det havde været før.” (s. 251).

Læs Et andet os og få et indblik i, hvordan og hvorfor livet i Emmas og Jacks familie er, som det er. Jeg kunne ikke lade være med at hæfte mig ved, at Jacks særinteresse er fodbold – sådan en dreng har vi også herhjemme.

Forlag: Palatium Books
ISBN: 9788772312347
Udgave: 1. udg. 2021
Originaltitel: Another Us
Oversætter: Camilla Engkjær Laursen
Sider: 368


Bogen der ikke ville læses af David Sundin

Bogen der ikke ville læses er en billedbog – og det er første gang, at jeg har en børnebog blandt årets favoritter. MEN den er simpelthen genial – og jeg er så vild med den.

Som titlen siger, så vil bogen ikke læses – og der bliver gjort en ihærdig indsats fra bogens side for, at læsere må opgive. Men altså, man har slet ikke lyst til at opgive.

Bogen der ikke ville læses er kreativ, sjov og finurlig. Derudover er den virkelig flot, både det fine grønne cover, men også de skønne og ganske enkle illustrationer.

Selvom man måske ikke synes, at man er en god højtlæser, så er det nærmest umuligt at læse denne bog (hvis man altså kan) uden at få lytterne – og en selv til at grine. Men hvis man skal have det allerbedste og meste ud af højtlæsningen, så skal man gøre, som bogen befaler, fx må man kæmpe vildt med bogen, for at den ikke skal lukke sig, når den truer med det – og passe på, at man ikke brænder fingrene eller at bogen går op i røg, når det bliver skrevet, at den brænder osv.

Både min mand og vores børn (14-20 år) har læst bogen selv – og alle har grinet undervejs, så selvom bogen er en billedbog, tænker jeg, at langt de fleste vil kunne hygge sig med den.

Få fat i Bogen der ikke ville læses, så I kan få en bedre fornemmelse af, hvorfor jeg synes, at den er så fantastisk. Læs den… hvis I kan!

Forlag: Gutkind Forlag
ISBN: 9788743401711
Udgave: 1. udg. 2021
Originaltitel: Boken som inte ville bli läst
Oversætter: Tine Flyvholm
Sider: [40]


Venligheden af John Ajvide Lindqvist

Venligheden er en skræmmende historie – men den begynder faktisk virkelig skønt, nemlig med venlighed overalt. Resten af historien handler om, hvad der sker hvis/når venligheden forsvinder, og det er altså knap så skønt eller kønt…

Bogen er velskrevet, stemningsfyldt – og er helt anderledes end jeg forventede. Den bliver beskrevet som en samtidsroman, men den har også et snert af gys/uhygge.

Venligheden er en bog med mange tunge/svære emner, men jeg oplevede på ingen måde bogen som værende tung i sig selv. Den kan måske virke lang for nogen, da den er på lige knap 700 sider. Men selvom genren ikke lige er den jeg først falder over, så synes jeg ikke, at bogen er en side for lang.

Vi hører om, hvordan mennesket bliver påvirket af forandringer, om skæbnen, menneskelige relationer, og om hvordan livet kan ændre sig i løbet af bare få sekunder.

Det er en meget aktuelt og skræmmende fortælling – måske ovenikøbet mere skræmmende efter genindførelsen af Taliban-styret i Afghanistan. – Og hvordan det så hænger sammen, må I selv læse!

Venligheden er egentlig ikke “bare sådan” at beskrive/anmelde, så man bliver nødt til at læse den selv!

Forlag: Modtryk
ISBN: 9788770074742
Udgave: 1. udg. 2021
Originaltitel: Vänligheten
Oversætter: Anders Johansen
Sider: 695


Aftentid og morgengry af Ken Follett

Aftentid og morgengry er en forhistorie til Kingsbridge-serien af Ken Follett. Fortællingen begynder i år 997.

Fordi Aftentid og morgengry er en forhistorie og ikke en fortsættelse, så gør det ikke så meget, hvis det er længe siden, at man har læst de øvrige bøger – og man kan også sagtens læse bogen, hvis man ikke har læst de “første”, da personerne ikke er de samme.

Præcis som Ken Folletts andre bøger, så er Aftentid og morgengry en fantastisk flot og velskrevet historie. Selvom der er rigtig mange tråde – og faktisk også en del mennesker med i fortællingen, så er der alligevel en rød tråd, som samler alle delene, hvilket gør, at det er let at bevare overblikket. Derudover er både person- og miljøskildringerne virkelig gode.

Når man tænker på vikingetiden, den tidligste middelalder, så tror jeg, at mange har en ide om, at livet var enkelt – og der ikke var så mange forviklinger mv. Men når man læser en bog som Aftentid og morgengry, så kommer man omkring mange forskellige konstellationer, som man måske ikke havde tænkt på. Vi hører her om konger, adelsmænd og ikke mindst kirken og kirkens folk og om korruption og intriger blandt disse. Derudover kommer vi omkring kirkens rolle i stort set alt, kvindernes rolle og placering i samfundet, slaver, politik – og det hårde hverdagsliv.

Selvom det er en tyk sag på mere end 800 sider, så slugte jeg den i næsten en omgang. Aftentid og morgengry er et historisk drama, når det er bedst.

Forlag: Cicero / Gyldendal
ISBN: 9788763829899
Originaltitel: The Evening and The Morning
Oversætter: Alis Friis Caspersen
Udgave: 1. udg. 2020
Sider: 833

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *